Title

Click here to edit subtitle

Hip hop je vrsta muzike i potkultura koja je nastala sredinom 1970-ih u Njujrku, u crnčakim četvrtima Bronksa.


Hip-Hop kao kultura i kao umetnička forma postoji više od 30 godina i još uvek traje. Termin Hip-Hop se danas često meša sa terminom Rap Muzika ali to je jedna ogromna greška. Iako Rap muzika spada u Hip-Hop kulturu, Hip-Hop ima mnogo,mnogo dublje značenje. Zbog toga upravo ovde pričamo o Hip-Hop-u u globalu. Hip-Hop kultura potiče iz Amerike i najizraženija je naravno u Americi, ali u poslednjih 10 godina počela je da se razvija i da opstaje u Evropi i na drugim kontinentima. 


Ono što Hip-Hop cini toliko moćnim I ono što ga održava su neke od sledećih činjenica :

-Kod Hip-Hop kulture se ne gleda materijalno stanje i izgled, već se više i mnogo vise ceni neka originalnost I kreativnost, umetnost da se neki od hip-hop elemenat dovede do skoro potpunog savršenstva a da se pritom ne ode u komercijalizaciju vec da se originalnost očuva. Hip-Hop kultura nije vezana samo za crnu rasu (od koje je naravno potekla) jer deo Hip-Hop-a moze da bude čovek bilo koje rase i nacionalnosti. Isto tako Hip-Hop ne pripada samo jednoj religiji. Možda najbolja ali I najgora stvar jeste da svako može biti deo Hip-Hop-a. I eto zbog ovih nekoliko mozda nebitnih stvari je Hip-Hop ostao unikatan I originalan I još uvek opstaje širom sveta.

Hip-Hop se sastoji iz četri osnovna elementa koja se kasnije granaju dalje. Ta četri elementa su: Mcing(Repovanje), Djing(Scratching, Turntable Manipulation),Graffiti I Breakdancing. Ova četri elementa su stvorena skoro u isto vreme, a koncept je kod svih elemenata bio isti (znači neki Urbani pogled na svet i život oko sebe, mada se taj koncept ponekada menjao i to se u većini slučajeva pokazalo loše).


Hip hop ples se prvobitno igrao uz hip hop muziku, ili se razvio kao deo hip hop kulture. Hip hop muzika, a takođe i igra se može podeliti na staru školu (old school) i novu školu (new school). Hip hop plesni oblici su se pojavili kao nezavisni, i mnogi ljudi ga danas igraju bez obzira što imaju malo ili nikakve veze sa originalnom kulturom. Originalan igrački oblik u hip hop kulturi su stvorili subžanrovi, a jedan od njih je Breakdance . 

OLD SCHOOL HIP HOP

U hip hop igru stare škole pripadaju stilovi koji su se razvili 70-tih i 80-tih godina i prvobitno su se igrali uz fank (funk) i hip hop muziku stare škole. Brejkdense (Breakdance) je najpoznatiji od svih hip hop stilova, i smatran je kao temelj same hip hop kulture. U 80-tim godinama mnogi stilovi fank igre koji su se u originalu razvijali odvojeno od hip hopa, kao što su poping (popping) i loking (locking), počeli su da se stapaju sa hip hop kulturom, a nekad se ovi oblici igraju zajedno sa brejdensom.

Fank (engl. Funk) je ritam, u kojem ima veliko značenje sinkopa. Pojavio se krajem 1960-ih godina. Izvođači kao Džejms Braun i Fankadelik su bili pioniri fank žanra. Veliku ulogu igra bas gitara, koja svira jako komplikovane muzičke linije – dok gitara svira samo oštar ritam. Zbog tog zaraznog ritma fank je postao i kamen temeljac disko muzike, koja se pojavila nekoliko godina kasnije. Na početku su fank svirali crnci, a kasnije u 1980-im godinama nastao je novi pravac fank rok i pojavile su se grupe poput Red hot čili pepers i Džejns adikšen.


STILOVI NOVE HIP HOP ŠKOLE

Tokom 90-tih godina hip hop muzika se razvijala, i otišla dalje od fanka, ali je postala sporija, složenija i agresivnija. Ovo je oslobodilo put novim stilovima igre, i većina ovih igara su fokusirane kao suprotnost brejkdensa koji je dobro poznat po igračkim elementma koji se većinom izvode na podu. Novi stilovi igre su imali inspiraciju i u starijim uličnim stilovima (street dance) koji su se integrisali u nešto potpuno drugo i novo. Neki specifični stilovi nove škole su: krumping , harlem shake, snap dancing, grinding, chicken noodle soup i hyohy . Mnogi novi stilovi igre se mogu videti danas u muzičkim spotovima na televiziji (kao što je popularni MTV).


Karakteristike i pokreti
a) Hip hop uključuje različite nove stilove plesa, posebno hype, new jack swing, jamming itd., kao i kreativne elemente poput zastajanja, šala, brzih pokreta i sl. Hip hop se većinom pleše na osam taktova sa tipičnim odskokom ili skakajućim efektom. Tipične break dance akrobacije mogu se izvoditi, ali ne smiju dominirati. Izvedba tih akrobacija neće poboljšati plesačevu ocenu. One ocenu mogu samo sniziti, ako nisu kvalitetno izvedene. U dečjim kategorijama akrobacije nisu dozvoljene. Neki electric boogie pokreti mogu se izvoditi, ali ne smeju dominirati.
b) Plesna raznolikost i originalnost sa dobro napravljenom i izvedenom koreografijom će se visoko ceniti. Vrlo je važno prezentirati sklad ideje, muzike, plesa i kostima, što treba naglasiti specijalni hip hop karakter.
c) Sve ono što se ne može definisati kao odeća, ne sme se koristiti. Kad se odeća koristi kao rekvizit, plesači je moraju nositi tokom celog izvodjenja.
Za vreme izvodjenja plesači ne smiju koristiti međusobni plesni materijal. Mogu nastupiti samo sa onim što nose ili drže u ruci.

Plesači ne smeju koristiti vodu ili druge supstance koje mogu pokvasiti podijum.  Svaka grupa počinje minutom zagrevanja gde svi plešu zajedno. Nakon toga plešu po troje, dvoje ili jedan.
d) Parovi, male grupe, formacije
Podizanja su zabranjena. Dizanje je definisano kao element kada obe noge jednog plesača napuste pod uz pomoć jednog ili više plesača.
Kod parova, oba plesača plešu zajedno, ne samo zasebno ili jedan po jedan. Njihovo izvodjenje mora sadržati sinhronizovane pokrete. Mešavina svega ovoga veoma je važna.
Male grupe (3 do 7 plesača) i formacije (7 do 24 plesača) se ocenjuju kao celine.