Title

Click here to edit subtitle


Tango će se i dalje čuti

Naša ljubav je kao tango, brza i strastvena. Udaljavamo se, grlimo i ljubimo...i taman kad pomislim da je dosta, da treba da usporim ili prestanem, ona iznova raste u meni kao plima i tera me tebi nazad, brže i u još većem zanosu. I tako se vrtimo jedno oko drugog bez prestanka. Da, neko nas okreće i vrti, a mi igramo. I ne znam da li je dobro i koliko će ovo potrajati, ali jedno znam: SVE DOK MUZIKA TRAJE, NEĆEMO SIĆI SA POZORNICE. U to sam sigurna.

A sve dok traje odlaziću i vraćati se. I kad odlazim, odlazim lako; lako se odričem svega kao da je ništa, kao da je sve bilo samo beznačajni tren. Ali onda se u tom istom trenu vratim tebi još lakše, kao igračica tanga odevena u ljubav, u zanosu svoje igre, sa još više strasti i požude. I tako, priljubljeni jedno uz drugo usporavamo, zagrljeni, dok nas neko okreće i čekamo njegov znak kada će se igra ponovo ubrzati i ja ću, ponovo, sa istom lakoćom otići od tebe, i sa još većom požudom vratiti se tebi u zagrljaj.

A ti, odeven u tamu podzemlja, sve to posmatraš. Moji laki, iznenadni koraci koji vode od tebe čine te besnim i bude u tebi jaku strast i želju da se vratim nazad. Tada stežeš moju ruku čvršće da bi me podsetio na to da, bez obzira koliko sam daleko od tebe, još uvek ti pripadam. A kad te pogledam, tako si hladan i uzdržan, kao da ti je svejedno. Ali kad se moje usne nađu blizu tvojih - oči te izdaju. Taj pogled pun strasti, požude i ljubavi. I stežeš me čvršće oko struka, kao da se plašiš da ću ponovo otići, da ću nestati lako kao san u rano zimsko jutro posle kojeg ostaje samo sladak ukus na usnama. Ali tada, prsti koji nas okreću daju znak i ti me grubo i odlučno guraš od sebe kao kamenčić koji šutneš na ulici u prolazu, puštas mi ruku i onaj topli pogled ti nestaje iz očiju. Tada, mi na kratko menjamo partnere i pokušavamo da sa njima igramo dalje, ali nas oni prsti opet spajaju, jer ovaj tango sa nekim drugim nema smisla - dosadan je i smešan kad postojiš ti. Više ništa nije isto. A onda, kad moja ruka dodirne tvoju i pogledi nam se sretnu, sve prestaje i sve kreće ispočetka. I to će trajati sve dok traje ovaj tango. Jer ovo je naša igra, samo naša i bez obzira na to što se noge umore ili poželimo drugog partnera, muzika ne dozvoljava da stanemo i prekinemo s igrom, a svaki korak odigran s nekim drugim smešan je i besmislen.

I ti to osećaš, zar ne? Sve ovo nema smisla ako i ti to ne osećaš. Ali ja znam da osećaš. Vidim to u tvom pogledu i osećam u dodiru i poljupcu. A da nije tako, ova muzika bi bila drugačija - ne bi bila toliko opojna i draga srcu, a ko zna - možda bi do sad već i prestala.
A ako ikada i prestane ili se onaj koji nas okreće umori i reši da sve prestane, zauvek će ostati sećanje na ljubav i tamu, koji su, priljubljeni jedno uz drugo, u vatri strasti i požude pronašli sebe i smisao ove igre. Ostaće priča o dobru i zlu koji su je odigrali kao niko do tada. I zato dok "Daleke jecaju zvezde, mio se gasi sjaj, srce mi već dugo sluti - SVEMU CE DOĆI KRAJ... Igrajmo najlepšu igru, nek radost mi ispuni grud', strašno, nežno mi šapni: Da l' ne beše uzalud? Igrajmo poslednji tango, naše igre već gasne plam. Život se šali sa nama. Biću sama. I ti sam. I zato igrajmo taj tango smrti, kao nekada pre, neka se sve zavrti, samo ne zaboravi me..." 

Da. Nemoj da me zaboraviš, jer će u suprotnom nestati i ljubav i tama. I sećanje na ovaj tango rasprsnuće se kao mehurić sapunice na površini vode. A sve dok me se budeš sećao, muzika koja poziva na igru će se i dalje čuti. Sasvim tiho i u dubini srca tinjaće plamičak vatre i čekaće trenutak da se rasplamsa. Biće kao najlepši biser sakriven duboko na dnu mora, koji čeka u nadi da će trenutak kada će ugledati svetlost dana i zasijati u svom najlepšem sjaju. Ako ne dođe taj dan i trenutak, ostaće zaboravljen duboko na dnu, i svet neće imati prilike da ga vidi i da se divi njegovoj neprikosnovenoj lepoti. 

Tako će i ovaj tango čekati dan kada će se naše ruke opet dotaći, pogledi sresti, a tela priljubiti jedno uz drugo i opet zaplesati. I vatra strasti će se opet rasplamsati, a tango će ponovo dobiti svoj sjaj i lepotu.


Latino u srcu

Jedan aspekt ljubavi, često zanemaren jeste ples. Ples, koji je sklonjen u stranu i takoreći zaboravljen. Poljupci, milovanja, pogled i osmeh jesu primarni u bilo kakvoj vrsti predigre. Mozda samo zbog toga, što te stvari “može bilo ko da radi”, ali ples samo oni koji imaju talenta.

Većini (pogotovo muškarcima) lakše je da samo posmatra svog partnera u tom činu, dok učesće vešto izbegava. Čak im toliko i ne smeta ako njihov partner sa nekim drugim igra. Njima je ples nešto strano i nezanimljivo, kažu imaju dve leve noge.

Ali ples je svojevrstan afrodizijak, koji za kratko vreme uskomeša sve u vama. Na velika vrata latino plesovi ulaze i u naše misli, u naše sobe preko radio i tv aparata. Tela koja se prepliću, uvijaju, savijaju, dva tela u jednom ritmu, okreću se, vrte se, plešu… Ples pokazuje sve ono što ne možete da iskažete rečima, opušta Vas, dovodi u stanje zaljubljenosti iako to mozda niste.

Zato, pazite sa kim igrate i pazite kako igrate. Lako je zaneti se u njemu, a tako teško započeti ga. Umesto da se prepustite muzici, gledajte partnera u oči i zagrlite ga/je, Vi se opterećujete koracima i pokretima. Ili imate želju, a niste uporni ili čak i plešete, ali samo da biste ispunili želju partneru, pa ne stignete da uživate u samom činu. Ili ste jedan od onih koji bi sve to probali, a nemaju gde. Večita isprika i pronalaženje nekog nepostojećeg razloga. Ako vam se igra, prostor uopšte nije bitan. U krajnjem slučaju postoje plesne škole koje su IN iako to možda ne mislite (proverite). Spremite se za leto i ritmove Sambe, Rumbe, Cha Cha Cha i Dzenifer Lopez i Gloriju Estefan. Zamislite da ste vas dvoje sami na čitavom tropskom ostrvu. Samo probajte. Otkrijte u plesu i svoju i partnerovu seksepilnost. Pronadjite nove načine iskazivanja i vodjenja ljubavi.


The rhythms

Ja samo znam, da što dublje dišem, to dublje živim. Plešem kako bih oslobodila svoj dah, da budem disana sto je dublje moguće. Dah je organski rezultat plesanja, barem ove plesne prakse koju ja izvodim. Na kraju plesa dišem u potpunosti i tada mogu ući u veću prazninu u sebi. Ako ponekad samo sedim, nisam puna praznine, već sam puna stresa, napetosti, gomile malih briga, strahova i nesigurnosti. Ako plešem kako bih se oslobodila ovih malih čudovišta, imam više prilike dotaći to unutrašnje, mirno, blaženo stanje bića.

Dakle, kako dolazimo u dodir s ritmovima koji su prirodan jezik našeg tela? Najjednostavniji odgovor je “do the rhythms”, udji u njih, pusti ih van. I najjednostavniji i najprirodniji način za to je plesanje, verujući da je na kraju krajeva naše vlastito telo, naša vlastita energija, naš učitelj. Ritmovi su praksa. Pokret je moj lek, to je moja meditacija, moja praksa. To je ono što radim, kako god se osećala. Svi smo rodjeni da se krećemo, da se predamo ritmu. Tvoja duša je plesač. Bez truda. Bez osudjivanja. Čista energija u trenutku. Mi treba da plešemo. Svaka kultura to treba. Ples je most izmedju sopstvenih, društvenih i duhovnih svetova. Ples Ritmova moze biti meditativan, izražajan, zabavan i preobražavajući, dobijate priliku pronaći slobodu kretanja, ekstatična stanja svesti, duboko isceljenje i inspiraciju za stvaranje i življenje. Nova vrata i prolazi se počinju otvarati u plesu i životu, kada se telo počne slobodno kretati i pratiti vlastitu energiju.

Ovaj rad je za svakoga, ko čezne za plesom i slobodom, bez obzira je li iskusan ili neiskusan plesač ili je do sada plesao samo potajno, u mašti ili iza zatvorenih vrata. Otvoren je svim ljudima, bez obzira na godine, oblik tela, kondiciju, sposobnost i zanimanje. Snaga i srce ovog rada izviru iz spremnosti plesača da budu znatželjni i hrabri istrazivači. Dobrodošli ste. Ako to želite, i za Vas postoji mesto u ovom rastućem plemenskom krugu.


U ritmu strasti…

Poslednjih godina, ceo svet se trese od latino groznice. Ovi vreli plesovi: Samba, Rumba, Cha-Cha-Cha, Tango, Salsa, Mambo i Merenge pričaju smelu i vatrenu priču o ljubavi i zavodjenju. Kad stanete na plesni podijum ili neku egzotičnu plažu, prepustite se ritmu koji vas u blagom transu može povesti tajnim putevima strasti.

Još pre nego što je čovek progovorio i počeo da se pravi pametan, postojao je neverbalni jezik, nekad rečitiji od hiljadu reči. Govor tela je moćan i ekspresivan: može da izrazi nežnost, bes, radost, patnju… Kad izustite i najveštiju laž, on će vas odati. Ako ga čovek sublimiše i pretoči u kultivisan pokret, nastaje ples kao najprefinjeniji oblik zavodjenja.

Gipki i dinamični pokreti Sambe, koji podrazumevaju kontrakcije trbušnih mišića, razuzdano njihanje bokovima, brže noge i elegantne pokrete ruku u tropskom ritmu šalju jasnu poruku erotske prirode, naravno. Samba asocira na sex, njeni pokreti često na pokrete u ljubavnoj igri, a moćan ritam nedvosmisleno podiže temperaturu.

Rumba je nežan ples ljubavi u kom je erotika u naznakama, mada se mozete njome poigrati strasnim zagrljajima, izvijanjem unazad, potkolenicom oko partnerovog struka, pogledima i pokretima ruku. Ona govori o nežnosti i toplini, ali kada posle Rumbe spustite roletne, pada i cenzura. Igranka tek tada zapravo počinje.

Salsa i Merenge su živahne igre nastale na vrelom kubanskom pesku koji zapada medju prste. Naglasak je na figurama u kojima se partneri prepliću zavodeći jedno drugo šaljivo i šarmantno. Humor je dobar začin svakoj aktivnosti. Zašto bi ples bio izuzetak?

Haljine su obicno jarkih boja, ukrašene štrasom i šljokicama koji imitiraju neki stari glamur i golicaju maštu partnera vodeći ga putem nade da će se ona pretvoriti u stvarnost. I u “greh”. Na to mogu navesti i visoke potpetice na vašim stopalima, i svetlucavi puder na vašoj koži, otkrivena ledja ili bikini koji se nazire ispod providne haljine… Nista nije slučajno.

Na vama moze biti i standardna odeća: streć dzins, suknjice, šortsevi i topovi od svile, pamuka ili likre, prošarani ponegde štrasom. Važno je samo da krpica ne bude previše. Dobro je da čarape budu mrežaste, da poneki kamenčić na vama svetluca, da mirišete na neki egzotičan miris…

I shvaticete sta vam se dešava: život!

-3:05